Μέχρι πρόσφατα ήταν κοινά πιστευτό ότι ή έγκυος πρέπει να “τρώει για δύο”, και όλοι στο συγγενικό περιβάλλον προσπαθούσαν να προμηθεύσουν την εγκυμονούσα με όσο το δυνατό περισσότερες λιχουδιές. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η δοξασία είναι πολύ ΒΛΑΠΤΙΚΗ, τόσο για την έγκυο όσο και για το παιδί. Πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι οι απαιτήσεις της εγκυμοσύνης έχουν να κάνουν με την ποιότητα της τροφής και ΟΧΙ με την ποσότητα. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κάθε γυναίκα έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες που εξαρτώνται από το βάρος της πρίν μείνει έγκυος, το σώμα της, την εργασία της και το ιατρικό της ιστορικό.
– Η φυσιολογική αύξηση βάρους για μία έγκυο που ΔΕΝ ήταν παχύσαρκη πριν την εγκυμοσύνη, είναι 9 -12 κιλά.
– Η τάση της εγκύου να τρώει λιχουδιές που “της μύρισαν” πρέπει να περιοριστεί το δυνατόν περισσότερο. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος πρέπει να καταλάβουν ότι όποτε της προσφέρουν μιά λιχουδιά κάνουν ΖΗΜΙΑ και όχι καλό. Αν ενδιαφέρονται για την εγκυμοσύνη της, πρέπει να φροντίζουν να μην την παρασύρουν σε διαιτητικά ατοπήματα.
– Το ύψος και το βάρος του παιδιού δεν εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής, αλλά από την κληρονομικότητα και την ποιότητα της τροφής.
– Η γυναίκα που θα πάρει περισσότερα κιλά από το κανονικό, διακινδυνεύει την υγεία της, την υγεία του μωρού αλλά και την εξέλιξη του τοκετού.
– Αν μία γυναίκα είχε περιττά κιλά πρίν την εγκυμοσύνη, ίσως χρειαστεί δίαιτα ώστε να χάσει κάποια από αυτά ενώ είναι έγκυος. Η δίαιτα θα είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε το έμβρυο να παίρνει τις ουσίες που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.
ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ – ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ
– Αποφεύγετε τα τηγανητά κάθε μορφής. Όταν χρειάζεται, να χρησιμοποιείτε σπορέλαιο και να το ανανεώνετε τακτικά.
– Προτιμάτε να μη μαγειρεύετε τα λαχανικά, αλλά να τα τρώτε ωμά, αφού τα πλύνετε καλά. Στις σαλάτες να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο.
– Προτιμάτε κυρίως τα βραστά και δευτερευόντως τα ψητά κρέατα ή ψάρια.
– Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Αν χρησιμοποιείτε στο πλύσιμό τους σαπούνι, να το ξεπλένετε με άφθονο νερό.
– Αποφεύγετε τις έτοιμες προμαγειρευμένες τροφές, που θέλουν απλώς ζέσταμα. Έχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και πολλά συντηρητικά.
– Το σύνολο της τροφής που πρόκειται να φάτε κάθε μέρα, μοιράστε το σε πολλά μικρά γεύματα. Είναι προτιμότερο από το να το φάτε όλο μαζί και τις υπόλοιπες ώρες το στομάχι σας να είναι άδειο.
– Αποφύγετε την ζάχαρη και ότι την περιέχει (γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά, κουλουράκια, σοκολάτες, καραμέλες, ζαχαρωτά κλπ). Αντικαταστείστε την απόλαυση του γλυκού με φρούτα ή ένα φρέσκο χυμό.
– Προτιμάτε τους φρέσκους χυμούς. Αν δεν είναι δυνατόν, φροντίστε αυτοί που πίνετε να μη περιέχουν ζάχαρη. Τα αναψυκτικά ΔΕΝ είναι χυμοί.
– Αποφύγετε τα ποτά με ανθρακικό (COLA, αναψυκτικά, μπύρα, σόδα κλπ). Φέρνουν φούσκωμα και δεν αφήνουν το πεπτικό σύστημα της εγκύου να λειτουργήσει σωστά.
– Μη πίνετε “βαριά” οινοπνευματώδη (ουΐσκι, βότκα, λικέρ κλπ). Αν βρεθείτε κάπου που πρέπει να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε τα ποτά μικρής περιεκτικότητας π.χ. κρασί.
– Αποφεύγετε τα πολλά μπαχαρικά και τις βαριές σάλτσες. Αποφεύγετε τις σάλτσες με κρέμα γάλακτος. Προτιμάτε τις σάλτσες με βάση την ντομάτα και άλλα λαχανικά.
– Αποφεύγετε το πολύ αλάτι, ειδικά αν έχετε αυξημένη πίεση.
– Μη τρώτε φρούτα αμέσως μετά από ένα γεύμα, θα σας δημιουργήσουν “βαρύ στομάχι”.
– Πίνετε άφθονο νερό ή χυμούς όλη την ημέρα.
– Αποφεύγετε τον καφέ. Ο Ελληνικός καφές είναι πολύ βαρύς. Ο πλέον ελαφρύς είναι ο καφές φίλτρου και ο εσπρέσο. Μη προσθέτετε γάλα στον καφέ, γιατί δημιουργεί δυσπεψία και μετεωρισμό.
– Κρέας: Να προτιμάτε το μοσχάρι και τη γαλοπούλα, βραστά ή ψητά. Αποφεύγετε τα τηγανητά. Επίσης αποφεύγετε το χοιρινό και το αρνί, ειδικά το μεγάλο.
– Ψάρια – θαλασσινά: Είναι πολύτιμα για την εγκυμοσύνη, φθάνει να είστε σίγουρη για την ποιότητά τους. Είναι προτιμότερο ένα κατεψυγμένο ψάρι από ένα αμφιβόλου φρεσκάδας.