Ινομυώματα

Τι είναι; Είναι καλοήθεις όγκοι, που αναπτύσσονται συνήθως στη μήτρα. Αποτελούνται από μυϊκές ίνες και ινώδη συνδετικό ιστό. Εμφανίζονται κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και συνήθως εξαφανίζονται στην εμμηνόπαυση. Ονομάζονται και λειομυώματα. Ο αριθμός ποικίλει. Μπορεί να είναι ένα (μονήρες) ή πολλαπλά, οπότε μιλάμε για ινομυωματώδη μήτρα.

Τι μέγεθος έχουν; Το μέγεθος ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά. Τα πολύ μικρά έως 1cm ονομάζονται πυρήνες. Μπορεί να φθάσουν σε μέγεθος 15-20cm.

Πού παρουσιάζονται; Η εντόπιση τους μπορεί να είναι στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνια), στο τοίχωμα (ενδοτοιχωματικά) ή στην εξωτερική επιφάνεια (υπορογόνια). Αν έχουν μίσχο λέγονται μισχωτά.

Γιατί εμφανίζονται; Δεν υπάρχει εξήγηση.

Είναι καρκίνος; Όχι.

Ποιά είναι τα συμπτώματα; Μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα και να ανακαλυφθούν σε τυχαίο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Μπορεί να έχουν συμπτώματα που αφορούν την περίοδο π.χ. περισσότερο αίμα, περισσότερες ημέρες περιόδου. Αν είναι μεγάλα μπορεί να προκαλούν αίσθημα βάρους χαμηλά ή αίσθημα πρηξίματος. Μερικές φορές δημιουργούν ενοχλήσεις στην επαφή. Τα πολύ μεγάλα μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία ή δυσκοιλιότητα.

Πόσο συχνά είναι; Περίπου το 40% των γυναικών έχουν ένα ή περισσότερα ινομυώματα.

Σε τι ηλικία εμφανίζονται; Μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις αναπαραγωγικές ηλικίες, αλλά συνηθέστερα μετά τα 30. Μετά την εμμηνόπαυση μικραίνουν και σταδιακά εξαφανίζονται.

Σε ποιές γυναίκες είναι συχνότερα; Στις παχύσαρκες, στη μαύρη φυλή και στις γυναίκες που χρησιμοποιούν οιστρογόνα. Επίσης, υπάρχει αυξημένη κληρονομικότητα, δηλαδή οι συγγενείς πρώτου βαθμού της ασθενούς έχουν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν ινομυώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση; Με υπερήχους. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Επηρεάζουν την γονιμότητα; Εξαρτάται από το μέγεθος και την εντόπιση. Συνήθως την επηρεάζουν είτε μειώνοντας την πιθανότητα σύλληψης είτε αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής.

Υπάρχει θεραπεία με φάρμακα; Υπάρχει, αλλά είναι για περίπου 6 μήνες και χρησιμοποιείται είτε σε αναμονή της εμμηνόπαυσης, είτε προεγχειρητικά ώστε να μειωθεί ο όγκος του ινομυώματος.

Ποιά είναι η θεραπεία; Χειρουργική αφαίρεση. Προτιμάμε την λαπαροσκόπηση παρά το ανοιχτό χειρουργείο. Αφαιρούνται όλα τα ινομυώματα (ινομυωματεκτομή). Μετά από 4-6 μήνες η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος. Αν η γυναίκα έχει ολοκληρώσει την οικογένειά της και το επιθυμεί, συνιστούμε να αφαιρεθεί η μήτρα (υστερεκτομή) ώστε να μη ξαναδημιουργήσει ινομυώματα. Αν το ινομύωμα είναι στο εσωτερικό της μήτρας (υποβλεννογόνιο) αφαιρείται με υστεροσκόπηση.

Πρέπει να χειρουργηθώ αν έχω ινομύωμα; Δεν χρειάζεται κάθε γυναίκα που έχει ινομύωμα να χειρουργηθεί. Αφαιρούμε τα ινομυώματα μόνο αν δημιουργούν προβλήματα, δηλαδή;

  1. Μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο.
  2. Δυσλειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης λόγω πίεσης από το ινομύωμα.
  3. Πολύ μεγάλη ή/και ταχεία αύξηση του μεγέθους.
  4. Δυσκολία στην σύλληψη ή αποβολές.

Πόσο τακτικά πρέπει να πηγαίνω στον γιατρό; Τακτική ανά 6μηνο παρακολούθηση με υπερήχους είναι υπεραρκετή.

 

Share to Social Media